První zmínka o pivovaru v zázemí hradu ze 16. stol. Na poč.17. stol. jej vlastní město, po r. 1684 pražské arcibiskupství. Fungoval do 1. sv. války, arcibiskupství jej vlastnilo do konce 2. sv. války. Poté upraven na průmyslový areál.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko První písemná zmínka o pivovaru situovaném na návrší nad městem pochází z 16. století, je však možné, že je starší. Pivovar tehdy tvořil hospodářské zázemí hradu. Na počátku 17. století jej získalo město, ale po roce 1684 znovu patřil vrchnosti – pražskému arcibiskupství. V roce 1721 byl na nátlak vrchnosti ukončen provoz konkurenčního městského pivovaru umístěného v areálu radnice. Poté se zřejmě začala kvalita piva zhoršovat, protože v roce 1727 uvádějí městské knihy, že týnští měšťané nakupují pivo z Neznašova a Koloděj nad Lužnicí. Pivo se zde vařilo do 1. světové války, arcibiskupství areál vlastnilo do konce 2. sv. války. Poté byla budova v soukromých rukou, upravena na průmyslový závod.

technická památka
     České Budějovice  (CB)