Barokní zámek vybudovaný v letech 1749 – 50 na místě tvrze. V letech 1766 – 1774 dostavěn rokokově I. J. N. Palliardim. Po válce archiv ČSAV. Nástěnné malby z r. 1774 od Josefa Hagera a Josefa Redelmayera, plastiky od I. F. Platzera.
Graficke pismenko Bečváry jsou poprvé uváděny v roce 1265 jako majetek Horyny z Bečvář. V 16. století se staly součástí panství Červený Hrádek. V roce 1564 je a další dvě vsi zdědil Karel Časta Myška ze Žlunic, který z nich vytvořil panství. V roce 1591 Bečváře získal Jaroslav Myška, který zde v roce 1603 vybudoval tvrz. V roce 1627 ves získal Jan Oktavain Kinský ze Vchynic. Za třicetileté války Bečváře zpustly, tvrz sloužila jako stodola. V roce 1738 Bečváry získal Jiří Hillebrandt z Prandau, ten v letech 1749 – 50 vybudoval v místě tvrze zámek. Není doloženo, do jaké míry přitom použil zdi či materiál tvrze. Již tehdy zámek získal svoji ...
Milan Caha (zdroj: Jiří Úlovec, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, nakladatelství Libri, Praha 2003), 28.7. 2008

popis

Čtyřkřídlá budova se vstupním průčelím orientovaným na západ. Tříosý střední rizalit vrcholí tympanonem s hodinami. V původní barokní podobě zůstalo severní, jižní a západní křídlo, východní křídlo je rokokové. Nachází se v něm reprezentační sál a kaple sv. Michaela, prostupující přízemí i první patro původní stavby. Freskový oltář v kapli z 18. století namaloval Josef Redelmayer. Nástěnné malby z roku 1774 jsou dílem Josefa Hagera a Josefa

Kolín  (KO)
    Bečváry