Moje místa 0
Jezuitská rezidence dokončena r. 1657. Potřebám jezuitů sloužila do roku 1773, kdy byl řád zrušen. Budova byla přeměněna na faru a později na děkanství. Tomuto účelu slouží dodnes. Patrová, obdélná, v přízemí klenutá budova s renesančními štíty.
Bývalá jezuitská rezidence v Golčově Jeníkově
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Golčův Jeníkov leží 25 km severně od Havlíčkova Brodu a 12 km jihovýchodně od Čáslavi. Městem prochází hlavní silnice I/38, Kolín – Havlíčkův Brod a železniční trať č. 230.
Bývalou jezuitskou rezidenci, nyní děkanství, najdeme v centru města, 200 m severně od náměstí, proti děkanskému kostelu sv. Františka Serafinského.

historie

Podle prvních písemných dokladů existoval Golčův Jeníkov již roku 1150. Tehdy se však nazýval jen Jeníkov. Bývalá jezuitská rezidence byla vystavěna v polovině 17. stol, dokončena byla roku 1657. Generál Goltz, majitel jeníkovského panství, chtěl zde původně vybudovat hospitál, ale v průběhu stavby došlo ke změně plánu a místo hospitálu byla vystavěna rezidence jezuitů. Ta sloužila potřebám jezuitů do roku 1773, kdy byl řád zrušen. Budova pak

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 18.3. 2008

popis

Budova bývalé jezuitské rezidence vystavěna v raně barokním stylu, boční štíty jsou však ještě pozdně renesanční (jižní je kopie z r. 1904). Nad portálem umístěny původní goltzovské erby a letopočty 1650 a 1651. Obdélná jednopatrová budova zachována v původním stavu kromě kaple sv. Františka z Assisi, která byla zbourána pří stavbě děkanského chrámu. V západním průčelí rezidence schodišťový rizalit, zvýšený při rekonstrukci v 19. století. V