Plostika českého velikána je umístěna v těsné blízkosti hájovny Sýkoř, pod vrcholem stejnojmenné hory a její součástí jsou i ukázky vynálezů Velkého Mistra, dále naučná stezka na jejímž konci je také další pomník Nohy Járy Cimrmana.
Plostika Járy Cimrmana
Detail "Plostiky" Velkého Mistra

Graficke pismenko Ideální dostupnost je po naučné stezce z Lomnice, která je značena žlutou turistickou značkou. Vede ale do prudkého kopce a tak pokud ji chcete absolvovat z kopce, tak můžete vyrazit i z blízké obce Osiky, po neznačené asfaltové lesní cestě (z Osik do kopce směrem na západ), kde po dvou kilometrech narazíte na žlutou turistickou značku, která vás dovede až k plostice. Ta zde byla vztyčena na počest vynálezu pětitaktního motoru (sání, komprese, výbuch, výfuk a odpočinek), který byl vynalezen Velkým Mistrem právě na tomto místě. Naučná stezka, související s plostikou má necelých 6km. Začíná u plostiky a končí na náměstí v Lomnici (nebo ...
Michal Kupsa, 5.12. 2006

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)