Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce je součástí národní přírodní památky Vrkoč, která leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Je vysoká 12 m a je největším vodopádem v Českém středohoří.
Vaňovský vodopád
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce je součástí národní přírodní památky Vrkoč, která leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří, asi 4 km jižně od středu krajského města Ústí nad Labem. Nejbližší přístup je z Čajkovského ulice ve Vaňově. Ulice je rovnoběžná se silnicí I/30, ale musíte podjet železniční trať. Zaparkovat můžete přímo pod skalním útvarem Vrkoč. K vodopádu se dostanete cestou vzhůru při Podlešínském potoce. Je to asi 500 m stoupání. Při úpatí vodopádu se napojíte na zelenou značku. Vaňovský je vysoký 12 metrů a je největším vodopádem v Českém středohoří. V zimě, když vodopád namrzne, častým cílem horolezců holdujícím ledovcovému ...