Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Bačkovice, Bačkovice
Pravděpodobné místo tvrziště na břehu Želetavky, archeologicky nepotvrzené
krásně znatelný val pravděpodobného tvrziště, vedoucí od jihu přes celou západní stranu na sever
Graficke pismenko To, že v Bačkovicích stála tvrz, je z písemných pramenů zřejmé. Otázkou však je její situování a zda po ní zbyly nějaké náznaky. Na tuto otázku dal možnou odpověď M. Plaček, který pravděpodobné místo tvrze situoval na levý břeh Želetavky, hned u mostu na severním konci stejnojmenné obce. V těchto místech se skutečně zcela zřetelně ukazuje celá západní polovina pravidelného oválu valu nad říčkou. Oproti polní cestě, která ho lemuje, je necelé dva metry vysoký a jeho výška mírně klesá směrem k severu. Žádné jiné reliéfní či jiné pozůstatky nejsou patrné. Druhá polovina zjevně zanikla v zástavbě několika domků a velké stodoly. Pokud by se ovál ...

historie

Bačkovice jsou v roce 1294 v držení Oldřicha z Hradce, roku 1389 Bohuše z Lubnice a od roku 1415 Adama z Lovčovic. Ten patrně tvrz postavil. Již v roce 1528 se však již zmiňuje jako pustá.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 23.1. 2006