zámek Čachtice

Országhov kaštieľ
Országhův zámek je jeden ze tří zámků v Čachticích. Zachovala se obvodová zeď s okrouhlou baštou, viditelně však místy dostavovaná a zarovnaná. Zbytek zdi se dvěma otvory po oknech se zachoval dodnes. O zámku nejsou podle literatury známé bližší údaje ani o jeho historii, ani o jeho podobě.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na výběžek, kde stával zámek. Podél silnice zachovaná zeď opevnění s okrouhlou baštou.
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko V Čachticích byly zámky dokonce tři. Z nich však stojí už jen jeden a to Draškovičův postavený v roce 1668, ve kterém je dnes muzeum. Na místě druhého, zvaného zámek Nádašdyovců, dnes stojí domky a zachoval se z něj jen úsek zdi opevnění s výstupkem bašty nad silnicí směrem na Višňovou. Ten třetí, kterému se říká Országhův, stál na poměrně nízkém výběžku zhruba mezi nimi, naproti kostelu sv.Ladislava. Ze dvou stran (směrem od kostela) byl chráněný strmějším svahem, v těchto místech se také zachovala obvodová zeď s okrouhlou baštou, viditelně však místy dostavovaná a zarovnaná. Velmi zajímavý je zbytek zdi paláce se dvěma otvory po oknech, ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec