Zaniklá tvrz. R. 1301 se zmiňuje Hartleb z Cizkrajova, jeho potomkem Benešem prodána r. 1358 Oldřichovi ze Želetavy. R. 1371 majitelem Jimrman z Jakubova, r. 1387 postoupena Konrádu Krajířovi z Krajku. Kolem r. 1440 tvrz poškozena, snad husity, a patrně nebyla opravována. R. 1487 se již nezmiňuje.
příkop
Hluboký příkop a těleso tvrze od východu

Cizkrajov

Graficke pismenko Tvrziště na terase nad rybníkem v severozápadním okraji obce. Cizkrajov je starým statkem rodu Ranžírovců. Roku 1301 se jmenuje Hartleb z Cizkrajova jehož potomek Beneš roku 1358 prodal ves vzdálenému příbuznému Oldřichovy ze Želetavy. Tvrz se dále zmiňuje roku 1371 při převodu na Jimrmana z Jakubova, který ji po 16 letech postoupil Konrádu Krajířovi z Krajku. Na cizkrajovském panství sídlil jeho syn Jan Krajíř. Za husitských válek či pohraničních rozbrojích okolo roku 1440 je tvrz pravděpodobně poškozena a již neobnovena, protože při dělení krajířovského zboží v roce 1487 se tvrz už neuvádí.
M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 24.2. 2005

Jindřichův Hradec  (JH)