Železniční most u Jezernice je 426 m dlouhý, 10,6 m vysoký a má 42 mostních oblouků. Původní cihlový most byl postaven r. 1847. R. 1873 byl rozšířen a zesílen mostem kamenným. V l. 1999–2001 prošel most rekonstrukcí, za jejíž provedení byla r. 2003 firmě Sudop udělena cena "Mostní dílo roku 2001".
Graficke pismenko Viadukt u Jezernice - stavební zajímavost na Severní dráze císaře Ferdinanda je monumentální, 343 m dlouhý a 10 m vysoký viadukt se 41 oblouky (z nichž 30 má světlost 6,5 m) u obce Jezernice. Současná podoba tohoto kamenného viaduktu pochází z roku 1873, kdy byla v tomto úseku budována druhá kolej. Při vzniku trati Lipník nad Bečvou - Bohumín v roce 1847 stál na místě současného jezernického viaduktu mezi stanicemi cihlový most.
V současnosti prošel viadukt rozsáhlou rekonstrukcí, která umožnila zvýšení nápravového tlaku železničních vozidel na 22,5 t. Nosnou funkci po rekonstrukci zajišťuje železobetonová klenba, zatímco původní cihlová klenba a vyzdívka plní roli původního historického vzhledu.
web, jps7, 13.2. 2005

turistické

Ve večerních hodinách 24. května bylo zprovozněno osvětlení Jezernického viaduktu v traťovém úseku Drahotuše - Lipník nad Bečvou, což přibližuje snímek Pavla Větříška pořízený během slavnosti, která zde byla uspořádána. Jezernický viadukt se skládá ze dvou částí: z cihlového viaduktu z roku 1842 a z viaduktu kamenného z roku 1873 (byl přistavěn při zdvoukolejňování tratě). Oba viadukty prošly v letech 2000 až 2001 rozsáhlou rekonstrukcí, která

historie

Železniční most u Jezernice. Kamenný viadukt je 426 m dlouhý, 10,6 m vysoký a má 35 velkých oblouků (7,59 m) a 7 malých (5,69 m). Most leží na úseku trati Lipník nad Bečvou – Hranice. Původní cihlový most byl postaven r. 1847 na bývalé Severní dráze císaře Ferdinanda. R. 1873, kdy byla na trati přidávána druhá kolej, byl rozšířen a zesílen mostem kamenným. Postupem času začal most vykazovat velmi silné známky opotřebení – trhliny, utržené