Barokní zámek postavili v letech 1724-1748 cistarciáci jako důstojné sídlo proboštů. Nad vchodem je hodnotný ranně barokní portál s vytesaným znakem velehradského kláštera. Po rekonstrukci zámku v něm dnes sídlí místní OÚ.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Obec Bolatice leží severně od silnice I. třídy č. 56. Když odbočíte v Dolním Benešově nebo v obci Kravaře budete po 7 km v Bolaticích. Zámek se nachází na malém náměstíčku při hlavní silnici procházející obcí ve směru od Dolního Benešova na Kobeřice. V současné době je po rekonstrukci a sídlí v něm obecní úřad.
Zámek z první poloviny 18. stol., jednopatrový, obdélníkový, s mansardovou střechou, v barokním slohu, s kamenným portálem a znakem velehradského kláštera.
27.11. 2004

historie

Bolatice náležely od 13. století velehradskému cesterciáckému klášteru, a to až do jeho zrušení v r. 1784. Ve vesnici byl do 18. století pouze vrchnostenský dvůr. U něho uprostřed vsi poblíž kostela vystavěli cisterciáci v l. 1724 - 1748 jednoduchý jednoposchoďový barokní zámek obdélníkového půdorysu s architektonicky hodnotnými kamennými portály (nad portálem je vytesán znak velehradského kláštera) a s mansardovou střechou. Při zámku byl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 1983, 27.11. 2004

61-62 Ostravsko