Moje místa 0
Zchátralá dvoukřídlá tvrz. Kamenná hranolová věž nahradila zaniklou stavbu během hus. válek. Během gotiky a renesance se rozrostla v dvoukřídlou stavbu s hradbou uzavřeným nádvořím. Od r. 1627 patřila Lichtenštejnům, později užívána jako sýpka.
Celkový pohled od západu
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Tvrz se nachází v dominantní poloze bezprostředně nad stejnojmenným městečkem. Nedávno byla trochu nešetrně rekonstruována a práce navíc zůstaly nedokončeny. Dnes se proto pomalu mění ve zříceninu, i když do ní má ještě daleko. Tvrz je zamčená a uzavřená, ale je patrné, že své nezvané návštěvníky rozbitými okny má. Stejně tak je uzavřený přiléhající dvůr. Dokola se však dá pohodlně obejít.

turistické

V současné době (duben/květen 2006) je tvrz i s přilehlým hospodářským dvorem a pozemky nabízena k prodeji, podle objevené nabídky nejmenované realitní kanceláře.
    Roman Řezáč, 4.5. 2006
    Není tak docela pravda že tvrz je nepřístupná, konají se zde prima kulturní akce. Je to krásné prostředí, vloni jsme se v rámci vystoupení skupiny Creamona dostali i dovnitř, těžko se věří, že je to tak rozlehlý areál, čekal jsem dole dvě místnosti, ale procházeli jsme to asi tři čtvrtě hodiny.
    Tomas Pavlata , 29.6. 2009

historie

Na stejném místě stála patrně ještě před vznikem kamenné tvrze tvrz dřevohlinitá, která se zmiňuje ve výčtu majetku v roce 1398. O jejím zániku svědčila také požárová vrstva a keramika nalezená při výzkumu. Obnovená kamenná tvrz vznikla někdy v době husitských válek díky Jimramovi z Doubravice. Od roku 1437 vlastnil tvrz Jan Zajíc z Valdeka. V té době měla patrně tvrz jen dvě nárožní stavení a ve třetím věž, spojené dřevěnou ohradou. Další