Kostel založen současně s městem asi koncem 13. stol.. Dostavěn v 1.pol. 14. stol. Po požáru v r. 1461 stavba nového kostela. V roce 1774 opět požár. Až v r.1837 rekonstrukce. Regotizace v letech 1892 - 1899.
celkový pohled na chrám od východu
© Jan P. Štěpánek 05/2014
Graficke pismenko Vysoké Mýto je město na východě Čech. Osídlení v těchto místech sahá až do střední doby kamenné. Město bylo založeno kolem roku 1262 králem Přemyslem Otakarem II. Od roku 1307 bylo věnným městem českých královen. Jeho středověké brány, věže a část hradeb se zachovaly až do dnešních dnů. Také původní dispozice města s náměstím uprostřed se zachovala dodnes a je významným pozůstatkem městské gotické architektury.
Současná podoba kostela sv. Vavřince pochází z regotizační opravy chrámu provedené v letech 1892 – 1899 po velkém požáru.

historie

Kdy a kdo kostel postavil není bohužel přesně známo, nejspíše koncem 13. stol. Kostel byl založen současně s městem. Dostavěn byl v 1. poloviny 14. stol asi Karlem Plichtou ze Žerotína. Roku 1461 dochází k velkému požáru, kdy vyhořela polovina města i s chrámem. Z kostela zbyla jen jižní věž a část přilehlé jižní lodi s portálem. Po požáru se začalo se stavbou nového kostela. Po roce 1500 byly vystavěny předsíně západního a severního vchodu.

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)