Muzeum bylo založeno r. 1924, slavnostně otevřeno 19.7.1931 z iniciativy místních spolků a organizací. Od r. 1984 sídlí v býv. rabínském domě na Šubertově nám. Muzeum má několik stálých expozic, v rodném domku F. V. Heka, na radniční věži, v domě na Šubertově nám. a řadu sezónních.
Rodný dům F. V. Heka (F. L. Věka)
Graficke pismenko Od 6.8. do 30.9.2013 byla ve zkušebním provozu v domě na na Šubertově náměstí otevřena stálá expozice Vlastivědného muzea. Má dvě části, první o historii města a o historii dobrušských Židů. Součástí prohlídky je i rituální očistná lázeň - mikve a přízemí sousední synagogy.

turistické

Město Dobruška leží ve východních Čechách v podhůří Orlických hor. Je vzdálena 15 km od Orlických hor, 20 km od státní hranice s Polskou republikou a 30 km východně od Hradce Králové. Nejstarší písemná zpráva o Dobrušce je z roku 1320. Od 16. století se město stalo hospodářským centrem rozkvétajícího východočeského dominia Trčků z Lípy. Ve století 19. se na Dobrušsku vytvořilo jedno z regionálních ohnisek národního obrození. Dobruška je

historie

Dobrušské muzeum začalo vznikat ve 20. letech 20. století z iniciativy místních spolků a organizací, především Klubu českých turistů, Sokola, Městské spořitelny a dalších. První kroky k jeho založení se datují rokem 1924. O rok později byl při místním Klubu českých turistů ustaven muzejní odbor. Výzva k obyvatelům města pomohla za dva roky nashromáždit na 200 sbírkových předmětů, mezi nimiž byly i unikáty, dodnes tvořící nejcennější exempláře

Zbyněk Michálek (aktualizováno redakcí r. 2013), 18.10. 2003