Pískovcová kašna z druhé poloviny 19. století (snad z roku 1870). Má tvar šestiúhelníku se spodní okosenou a horní profilovanou hranou. Uprostřed je polygonální pilíř ukončený mělkou mísou. Od šedesátých let 20. století sloužila jako květinová mísa. Roku 1992 byla restaurována a obnovena jako kašna.
© Milan Caha 09/2019
Graficke pismenko První zmínka o Radnicích z roku 1336 uvádí, že byly prodány králem Janem Lucemburským Petrovi z Rožmberka (červená pětilistá růže je dodnes ve znaku města). Najdeme zde řadu památek - zámek (dnes zdevastovaný a nepřístupný), barokní kostel sv. Václava, křížovou cestu nad městem, řadu drobných sakrálních památek, dva zaniklé pivovary, ale i zbytky židovského ghetta a poměrně daleko od města i dobře zachovalý židovský hřbitov. Město je snadno dostupné jak individuální, tak veřejnou dopravou - končí zde železniční trať z Plzně, autobusové spojení je zde s Plzní, Rokycany, Zbirohem a dalšími místy. Městem prochází cyklotrasa a dvě značené turistické trasy. Přímo kolem kaple prochází červená turistická značka.
8.9. 2019

historie

Pískovcová kašna z druhé poloviny 19. století (snad z roku 1870) jako veřejný zdroj užitkové vody svému účelu sloužila ještě mezi světovými válkami. Kašna má tvar šestiúhelníku se spodní okosenou a horní profilovanou hranou. Uprostřed je polygonální pilíř ukončený mělkou mísou. Od šedesátých let 20. století sloužila jako květinová mísa. V roce 1992 byla kašna restaurována a obnovena jako kašna. Památkově chráněná je od roku 1958.

technická památka
     Rokycany  (RO)