Moje místa 0
Skalní obydlí neznámého stáří bylo vytesáno nejpozději před r. 1850. Koncem 19. stol. zde žily dvě vdovy. V r. 1911 se již do prázdného obydlí nastěhovala početná rodina chudého bezzemka. Po 1. světové válce již zůstalo neobydlené.
© Luděk Vláčil 07/2013
Graficke pismenko Skalní obydlí zvané "Barušky" nebo též "U Slepé Barky" se nachází v Českém ráji u vsi Podkost, místní části obce Libošovice, ve skále na břehu Černého rybníka asi 300 metrů severovýchodně od gotického hradu Kost. Místo není od hradu daleko, lze jej zahlédnout dokonce přímo z parkoviště. Na skále u obydlí se tyčí i velmi zajímavé kamenné pilíře, jež jsou pozůstatky zařízení na zvedání vody ze studny zásobující dnes již zaniklý panský dvůr Zájezd.

historie

Kdy bylo skalní obydlí do skály vyhloubeno, se již dnes neví. Nese však znaky tradičního trojdílného vesnického domu komorochlévního typu, z čehož se díky znalostem vývoje lidové architektury usuzuje, že vzniklo někdy před rokem 1850. Mohlo však být vytesáno mnohem dříve a později mohlo být pouze upraveno a rozšířeno. Nějaké nezděné obydlí je v tomto místě vyznačeno již na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Čech z roku 1842. První

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.moskyt.net/skalni-byt-barusky a další, 25.1. 2017