První buddhistická stúpa v Česku postavena a inaugurována r. 2014. Stojí v areálu centra Diamantové cesty. Vnitřek svatyně symbolicky naplněn soškami, texty a relikviemi. Stúpa je veřejné meditační místo, které návštěvníci obcházejí po směru hodinových ručiček, což má pozitivní vliv na mysl.
Graficke pismenko Ves Těnovice je prvně doložena r. 1352, dnes má asi stovku obyvatel a je místní částí města Spálené Poříčí. Leží na křižovatce silnic III. třídy, které spojují místní části Lipnice, Hořehledy a Lučiště. Nejbližší železniční zastávka Lipnice na regionální trati 175 z Rokycan do Nezvěstic je vzdálena 4 km. Vsí neprocházejí žádné turistické značky. Centrum buddhismu Diamantové cesty se nachází severně od vsi na plochém táhlém návrší, jehož vrcholem je Těnovická skála (579 m n. m.). Ze silnice vedoucí směrem na Lučiště odbočuje v první pravoúhlé zatáčce za vsí vzhůru přístupová silnička, která končí parkovištěm. Na rozlehlé ploše je vybudováno buddhistické centrum ...
23.7. 2016

historie

Stúpa Osvícení, první buddhistická stúpa v Česku, byla postavena a inaugurována v neděli 14. září 2014 v Těnovicích pod vedením Šeraba Gjalcchena rinpočheho a lamy Oleho Nydahla. Inaugurace se zúčastnily tisíce buddhistů z Česka i ze zahraničí. Jde o první stúpu v Evropě, která je sestavena z kamenných bloků bez betonové konstrukce. Je postavena z typicky českého a navíc velmi starého kamene - žuly. Stojí v areálu meditačního centra buddhismu

Jiří Špaček (s využitím informačních panelů na místě), 20.8. 2016

Plzeň-jih  (PJ)