Bílý kámen

Vojenský újezd Libavá
Skalní vyhlídku vystupující z lesa Oderských vrchů, která je nejvyšším místem dávného lomu, obyvatelé okolních obcí navštěvovali a bělili vápnem, od čehož získala i svůj název. V současnosti se nachází na území Vojenského újezdu Libavá a je přístupná pouze 1. května v rámci akce Bílý kámen.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Severovýchodně od Velké Bystřice se z Hanácké roviny zvedají Oderské vrchy porostlé rozsáhlými lesy, které toto město převyšují o víc jak 400 metrů nadmořské výšky. Těsně pod vrcholem tohoto pohoří září z lesů do daleka jasný, bílý bod zvaný Bílý kámen, z něhož je krásný výhled na rovinu Hané s dominující Olomoucí. Nad skálou Bílý kámen se rozkládá rozlehlá, zvlněná krajina vojenského újezdu Libavá, která bývá částečně přístupná pouze v jeden den několik hodin při příležitosti konání stejnojmenné cyklistické akce, jež se koná převážně pouze jednou ročně, a to 1. května. Pokud se chcete na toto místo s čistou přírodou netknutou moderní civilizací ...

historie

Skalisko Bílý kámen vystupující z prudké stráně z lesního porostu je nejvyšším místem dávného lomu, v němž odedávna těžili kámen převážně obyvatelé nedalekých, dnes již zaniklých obcí Jestřabí a Varhoště. Toto místo bylo již odedávna cílem výletů obyvatel blízkých obcí z hanáckých rovin, což dokládají i dobové fotografie z počátku 20. století. Lidé skálu pravidelně natírali vápnem a tak byla viditelná až z kopců protilehlé Drahanské vrchoviny.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.akcebilykamen.cz a další, 18.5. 2016