zámek Zborovice

starý zámek
Kdy vznikla zdejší tvrz není známo, poprvé se připomíná až v r. 1638 za hofrychtáře moravského. V letech 1717-1720 ji nechal František Ferdinand Sak z Bohuňovic přebudovat na zámek. Později přestavěn. Koncem 19. stol. sloužil jako kanceláře a byty úředníků, od r. 1947 jako ústav sociální péče.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Zborovice leží ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Zámecký areál ve Zborovicích dnes patří ústavu sociální péče. Starý zámek je jednopatrová trojkřídlá klasicistní budova. Stojí u hlavní silnice v centru obce. Součástí areálu ústavu je také takzvaný nový zámek, rybník a na vrcholu zámecké zahrady stojí hrobka rodiny Friessů, dřívějších majitelů Zborovic.

historie

Podle vykopávek bylo území Zborovic osídleno již v 10. stol. Poprvé se ves připomíná v roce 1276, kdy zde sídlil Stanimír ze Zborovic. V roce 1353 se uvádí Racek a Ješek ze Zborovic. Od Racka ze Zborovic ves přešla na markraběte Jana, který z ní učinil lenní statek. V roce 1371 byly Zborovice uděleny lénem Půtovi z Holštejna. V letech 1448-1464 se zborovický statek vrátil do vlastnictví místních vladyků. V 16. století byl opět rozdělen a často

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze, Čech Moravy a Slezska a další., 1.1. 2016