Pomník s bustou Otce národa - Františka Palackého z roku 1898 byl v Tištíně postaven u příležitosti stého výročí jeho narození.
Graficke pismenko V městysi Tištín stojí pozoruhodný pomník našich předků. Postaven byl v roce 1898 a na naše poměry se jedná o velmi nezvyklou kompozici, když na kamenném čtvercovém podstavci hranolovitého tvaru je umístěna busta našeho Otce národa - Františka Palackého. Samotná busta je též kamenná z pískovce jako podstavec, ale je pozlacena. Poprsí je v životní velikosti v dobovém oděvu. Na podstavci jsou pořízeny po stranách desky s nápisy. Čelní strana nese nápis - "Na 100 letou památku Otce národa Frant. Palackého". Po stranách pak - "Svůj k svému a vždy dle pravdy" a "V práci a vědění jest naše spasení". Vzadu je ...
Ivo Rozehnal - zdroje: Soupis kulturních a nemovitých památek okr. PV / 2012 a cs.wikipedia, 28.12. 2015

pomník, památník
     Prostějov  (PT)