Přírodní památka Kařezské rybníky byla vyhlášena r. 1992 na rozloze 66,5 ha. Předmětem ochrany je soustava čtyř rybníků s mokřadním pobřežním porostem jako významných hnízdišť a tahových stanovišť vodních ptáků.
PP Kařezské rybníky
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Obec Kařez je prvně doložena r. 1281. Prochází jí silnice II/605, která vede souběžně s dálnicí D5. Má na páteřní trati 170 z Prahy do Plzně nově vybudovanou železniční zastávku, která r. 2012 při výstavbě koridoru nahradila nevyhovující zrušené nádraží Zbiroh.
Přírodní památka Kařezské rybníky je snadno dostupná od silnice spojující obce Kařez a Kařízek, stejně tak jako z obou železničních zastávek stejných názvů na trati 170. Od železniční zastávky Kařízek vede též červená značka směrem na Hořovice, která prochází chráněným územím mezi rybníky Hořejším Kařezským a Bechyňským.
1.8. 2015

historie

Přírodní památka Kařezské rybníky byla vyhlášena r. 1992 na rozloze 66,5 ha. Zahrnuje soustavu čtyř rybníků. Dva z nich jsou velké, Hořejší a Dolejší Kařezský, a jsou napájeny Zbirožským potokem. Dva menší, Bechyňský a Němec, napájejí jeho drobné pravostranné přítoky. Zajímavostí je, že největší z rybníků Dolejší Kařezský (23 ha) přetíná železniční trať a rozděluje ho na dvě části spojené průlivem pod přemostěním. Oblast se nachází jižně od

Jiří Špaček (s využitím informací na tabuli Plzeňského kraje v místě), 2.8. 2015

vodní plocha