Stavba chrámu byla zahájena v r. 1931 za biskupa Gorazda II. podle Eduarda Brosingera z nedaleké Senice na Hané. Stavbu řídil archimandrita Andrej Kolomacký. Chrám ustanoven jako farní a 14. srpna 1932 slavnostně vysvěcen. V r. 1991 byl u chrámu založen ženský monastýr.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Monastýr (správný český výraz pro klášter východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] a Řeckokatolické církve) Zesnutí Přesvaté Bohorodice s Cyrilometodějským duchovním centrem sv. Gorazda postavený v byzantském duchu se nachází na jižním okraji obce Vilémov. Obec leží v okrese Olomouc, 14 km jihozápadně od Litovle. K dalším památkám obce patří například kostel sv. Kateřiny s farou a výklenková kaple sv. Floriána.

historie

Zájem o pravoslaví se u nás začal objevovat v 2. polovině 19. století v souvislosti s národním obrozením. V období první republiky dochází k rozvoji pravoslavné církve u nás. V té době je budováno množství chrámů, a to zejména na Moravě. Jedním z nich je právě ten ve Vilémově. Stavba byla zahájena v roce 1931. V té době byl na Moravě biskupem svatý mučedník Gorazd II. (vlastním jménem Matěj Pavlík), kterého zavraždili nacisté 4. září 1942.

popis

Chrám (správný český výraz pro kostel východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] a Řeckokatolické církve) je jednolodní stavba s hranolovou věží v průčelí. Uvnitř je dřevěný vyřezávaný ikonostas (stěna oddělující presbyterium od lodi) vyrobený rumunskými řezbáři, který zde byl umístěn v roce 1998 místo původního zhotoveného Andrejem Kolomackým, jenž byl přesunut do kaple monastýru. Na průčelí chrámu se nacházejí kamenné mozaiky z roku 1970, které

klášter
     Olomouc  (OL)