Dřevěná stavba kostela doložena r. 1350, kamenná pozdně gotická postavena poč. 16. stol. Radikální barokní přestavbu v letech 1709-1724 provedl Mikuláš Rossi. Po ničivém požáru města r. 1806 interiér kostela klasicistní, děkanství postaveno nově r. 1808, nahrazena zničená pozlacená báň zvonice.
Kříž před děkanstvím a průčelí kostela sv. Václava
Graficke pismenko Historické město na říčce Dědině, zvané v horní části též Zlatý potok, je prvně doloženo r. 1320 a o jeho popularitu se zasloužil především Alois Jirásek svým románem F. L. Věk, úspěšně převedeným do podoby televizního seriálu. Severně od města prochází hlavní tah silnice I. třídy č. 14 v úseku mezi Rychnovem nad Kněžnou a Náchodem, městem pak procházejí silnice II/298 a II/ 309. Na nádraží v Dobrušce končí krátká lokální železniční trať 028 z Opočna, nemá však praktický význam, protože kromě jednoho páru ranních vlaků v pracovních dnech na ní byl zrušen provoz. Od nádraží však vycházejí turistické značky, žlutá sleduje tok Dědiny či Zlatého potoka k Cháborům, modrá prochází městem a vede do Rovného v Orlických horách.
14.5. 2015

historie

Komplex barokního kostela sv. Václava se zvonicí a děkanstvím je výraznou dominantou vyvýšeného závěru Kostelní ulice vedoucí od Náměstí F. L. Věka. Dějiny tohoto hlavního dobrušského kostela kopírují starobylou historii města a první zmínky o něm pochází již z roku 1350. Tehdy byl ovšem dřevěný a zasvěcen Panně Marii. Zděnou stavbou byl nahrazen až počátkem 16. století ve stylu doznívající gotiky, z původního kostela zůstaly zachovány podzemní

Pavel Vlach (s použitím brožury Procházky Dobruškou a dalších materiálů TIC Dobruška), 14.5. 2015