První písemná zmínka o faře v Telnici pochází z r. 1324. Budova dominuje celému náměstí. Je obdélného půdorysu a ze smíšeného zdiva. Současnou klasicistní podobu získala po přestavě r. 1855 hrabětem Mitrovským. Opravena r. 1995.
Hlavní průčelí fary
Graficke pismenko Telnice je velká obec asi se 1600 obyvateli ležící přibližně 15 km jihovýchodně od Brna na okraji slavkovského bojiště. Je doložena od r. 1244. Prochází jí silnice II/380 z Brna do Hodonína. Asi 1 km od obce se nachází nádraží Sokolnice-Telnice na trati 300 z Brna do Přerova. Turisticky značené cesty na území obce nejsou.
12.5. 2019

historie

První písemná zmínka o faře je z roku 1324. Její držení a opravy byly úzce spjaty s nedalekým panstvím Sokolnice. Z posledních šlechtických rodů to byl hraběcí rod Dietrichsteinů a hrabata Mitrovští z Mitrovic a Nemyšle. Roku 1805 byla fara těžce poškozena při napoleonských válkách. Roku 1855 byla nově zastropena trámovými záklopovými stropy (později podbity rákosem) a oštukována v rozích s velkými fabiony. Poté bylo vystavěno polopatro, tzv.

Jaromír Schoffer, 14.6. 2013