Hrady.cz
Železná rozhledna (48,5 m, 570 m n. m.) byla postavená jako typizovaný vysílač mobilního operátora s vyhlídkovou plošinou. Byla postavena v l. 2001 - 2002, pro veřejnost byla otevřena 3.5.2003. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 33,5 m je krásný výhled po okolí.
Železná rozhledna stojí na úpatí kopce V Březince ve výšce 570 m n. m., přibližně 1 km od osady Bernartice, patřící k obci Stráž. Z Bernartic vede k rozhledně modrá turistická značka.
Razítko rozhledny je možné získat v Bernarticích, v hospodě u Fišperů a v Penzionu u Karnoldů.

Přístupnost rozhledny:
    Rozhledna je v hlavní turistické sezóně volně přístupná, mimo tuto dobu je možné si půjčit klíč v Bernarticích, čp. 7 – paní Nováková nebo čp. 13 – paní Pintová, případně v místní hospodě. Pozor – v horní části vstupních dveří je nutné nadzvednout při vstupu západku.

historie

Železná rozhledna (48,5 m, 570 m n. m.) byla postavená jako typizovaný vysílač mobilního operátora Eurotel (na stavbě se nakonec podíleli všichni tři mobilní operátoři) s vyhlídkovou plošinou. Rozhledna byla postavena v letech 2001 - 2002, pro veřejnost byla otevřena 3.5.2003. Provoz vyhlídkového ochozu zajišťuje Kulturní spolek Bernarticka. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 33,5 m je krásná vyhlídka na obec Bernartice, vrch Přimda, Český les, park