Benediktinský klášter založil 1115 druhý český král Vladislav I. Postupná výstavba a úpravy ve 12.–14. stol., úpadek po husitských válkách. Po 1650 barokní přestavba, vyvrcholila počátkem 18. stol. Zrušen 1785, pak hosp. využití, část panské sídlo.
Graficke pismenko Kladrubský benediktinský klášter vznikl v krajině řídce osídlené slovanským obyvatelstvem r. 1115. Jeho zakladatel kníže Vladislav I. jej současně vybavil hojným majetkem zejména v trojúhelniku mezi Mží, Úhlavkou a hraničním hvozdem, ale i v ostatních částech země. K prvním českým mnichům se zakrátko připojila i misie z nedalekého Zwiefaltenu, s nímž byly udržovány čilé styky i později, když Češi znovu nabyli v Kladrubech převahy. Klášter se stal několikrát místem diplomatických jednání - například v r. 1219, v době vrcholícího zápasu české církve o vymanění z područí světských feudálů, se zde sešel Přemysl I. se ...

klášter
     Tachov  (TC)