Pivovar vznikl před rokem 1587 za Kryštofa st. z Roupova. Poslední várku pivovar uvařil na podzim 1949 a roku 1950 byl definitivně uzavřen. Dnes pivovarské budovy využívají dobrovolní hasiči a průmyslová zóna města. Sklepy, postupně opravované, jsou využity jako výstavní prostor.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Pivovar stojí v areálu Panského dvora, připomínaného roku 1749. Sám pivovar je ale starší, vznikl před rokem 1587 za Kryštofa st. z Roupova. Poté jej vlastnil Karel Kokořovec z Kokořova a po něm hrabata z Mitrovic. Posledním majitelem před uvalením národní správy byla Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze na Hradčanech. Poslední várku pivovar uvařil na podzim 1949 a roku 1950 byl definitivně uzavřen. Dnes pivovarské budovy využívají dobrovolní hasiči a průmyslová zóna města. Sklepy, postupně opravované, jsou využity jako výstavní prostor.

technická památka
     Plzeň-jih  (PJ)