Dolský mlýn

Kamenická Stráň
Romantické zříceniny vodního mlýna postaveného před rokem 1515. Využívaný k pův. účelu byl do roku 1814, kdy se zde začala pálit kořalka. Od roku 1945 po odsunu německých obyvatel začal chátrat. Dnes šetrně rekonstruován.
Graficke pismenko Vodní mlýn poprvé zmňovaný v roku 1515. Do sroku 1814 byl využíván hospodáři z okolních vsí k mletí úrody. Oroku 1814 se zde začala pálit kořalka. Místo bylo hojně navštěvováno po roce 1881, kdy byl zahájen provoz na lodičkách ve Ferdinandově soutězce mezi Srbskou Kamenicí a Dolským mlýnem.
31.7. 2006

turistické

Dolský Mlýn byl také hojně nevštěvován filmaři. V roce 1952 se zde natáčela legendární pohádka "Pyšná princezna" režiséra Bořivoje Zemana a v roce 2008 pohádka "Peklo s princeznou" režiséra Miloslava Šmídmajera.
    Josef Filio Šretr , 10.2. 2011

O mlynáři a čertovi
    V krásném údolí poblíž Jetřichovic stával kdysi osamělý mlýn na nevelkém potoce plném pstruhů. Přestože byl trochu stranou živé cesty, zajížděli si sedláci raději hodný kus, neboť tak pěknou, bílou mouku nesemleli široko daleko. Mlynářem v tomto mlýně byl statný, širokoplecí čtyřicátník, kterému se silou nikdo nevyrovnal. Stalo se, že plně naložený vůz zapadl až po nápravy na blátivé cestě, takže s ním ani dva páry koní nepohnuly. Tu silák

Česká Silnice, (převzato z knihy Uhlíř a poklad - sepsal Oldřich Lichtenberg), 17.7. 2002