Barokní zámek z roku 1642, v roce 1746 rozšířen. V současnosti je využíván pro potřeby Masarykova muzea v Hodoníně.
Zámek od jihu
Město Hodonín leží na dolním toku řeky Moravy na hranicích se Slovenskem. Ve městě najdeme řadu pro turisty zajímavých objektů, jako kostel sv. Vavřince na Masarykově náměstí, nebo morový sloup, který se nachází vedle kostela. Hodonínský zámek najdeme jihovýchodně od centra města, kterým je Masarykovo náměstí, od něhož je vzdálen asi 500 m. Zámek v současnosti slouží potřebám Masarykova muzea v Hodoníně.
popis

Trojkřídlý barokní zámek z roku 1642, stojící nedaleko centra města, proti bývalé tabákové továrně, kde stával původní hodonínský hrad. Zámek v roce 1746 vyhořel a po požáru byl rozšířen. Budova zámku je jednopatrová, trojkřídlá, v přízemí jednotraktová a v patře dvoutraktová. Fasády jsou v přízemí členěny pásovou rustikou a v patře mělkými výplněmi. Okna jsou v přízemí s profilovanými šambránami a v patře parapetní s nadokenními římsami.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 25.2. 2008

historie

V 11. století tu vzniklo rozsáhlé strážní hradiště, chráněné prameny řeky Moravy, při přechodu tzv. České cesty z Uher do Prahy; převzalo zřejmě funkci hradiště u Mikulčic. První zpráva k roku 1046 (falsum). V roce 1228, současně se založením města Hodonína, začala výstavba gotického hradu. Hrad i město náležely královně Konstancii, manželce krále Otakara I. V roce 1301 tu uherská delegace nabídla uherskou korunu Václavu II., roku 1372 zde byl dohodnut sňatek syna Karla IV. Zikmunda s uherskou princeznou Marií. Hrad byl důležitou Zikmundovou základnou, ale v roce 1431 jej ovládli husité a podnikali odtud výpravy do Uher. Na konci 15. století přešel hrad do šlechtických rukou. V 2. polovině 16. století páni z Lipé přestavěli původní hrad ve čtyřkřídlý renesanční zámek s vodním opevněním. Další barokní úpravy provedli v polovině 17. století Oprštorfové a ve 40. letech 18. století Lichtenštejnové. V roce 1762…  číst dále

Pospec, Zámek Hodonín, 19.1. 2005

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Hodonín