Dělostřelecká tvrz Bouda, dnes největší muzeum československého opevnění, byla součástí pevnostního systému budovaného v letech 1935-38.
celkový pohled na vstupní srub dělostřelecké tvrze Bouda
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Jedno z kultovních míst místo jednak pro obdivovatele čs. předválečného opevnění ale i pro běžné turisty. Chodby obrovské tvrze táhnoucí se 1,7 km v hlubině pod desítkami metrů skalnatého kopce osloví doopravdy každého. Prohlídka je fyzicky i časově náročnější (doporučuji turistické boty). K místu vedou turistické značky od zastávek vlaku (Těchonín, Lichkov), ale lze jít i z města Králíky.
Mass, 12.7. 2003
popis

Bouda přístupná od května do září každý den (včetně pondělí), v říjnu pouze o víkendech a ve státní svátek. V květnu, červnu, září a říjnu je otevřeno od 11.00 do 15.00 hodin. V červenci a srpnu je otevřeno od 11.00 do 16.00 hodin. V průběhu sezóny je na tvrzi trvale přítomen správce (telefon 777 647 114, v případě nepřítomnosti je možné využít i záznamovou schránku). U správce je možno objednat hromadné zájezdy a případně dohodnout návštěvu tvrze mimo provozní dobu. Jsou dva druhy prohlídek - klasická a kompletní. Rozhodně doporučuji tu kompletní, dozvíte se fakt vše a celá trasa je doopravdy zajímavá. Podrobnosti na webu, který je uveden dole.

schéma podzemí a bojových objektů
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

29.9.2012 10:07 Jarda
Když už vyrazit, tak určitě stojí za to, si projít celou hranici opevnění (z Mladkova) po naučné okolo různých bunkrů (zaujal nejvíce převrácený, který je přístupný). S čtením tabulí a rychlým prohlížením jen pár bunkrů 2 - 3 hodiny! Bouda je rozhodně zajímavá, ale pozor, dole pořádná zima 4 st.!!! Úžasnou atmosféru dodal dokonalý průvodce. Je vidět, že to ty lidi baví a dělají to s radostí. Takových víc.
7.11.2008 19:45 gróf
Dělo, které je vystavené v podzemí Boudy patřilo původně do pěchotních srubů na jižní Moravě, např. u Šatova. Je to kalibr 85 mm, původně tankový kanon z T-34, v padesátých letech upraven jako pevnostní. Nikdy nemohlo být ve výzbroji našich pevnostních objektů z 30-tých let. Je třeba upravit komentářpod fotografií, nebo nefantazírovat.
16.10.2008 10:43 DIBI
Letos je skoro již sice po sezóně, ale zde uvedené vstupy nejsou zase až tak pravdivé. V květnu, červnu a září je tvrz otevřena každý den se vstupy v 11, 13 a 15hodin. V říjnu pouze o víkendech, taktéž v 11, 13 a 15hodin. V červenci a srpnu je otevřeno rovněž každodenně (včetně pondělí), pokud to provozní možnosti dovolí, tak je vstup každou celou hodinu od 11 do 15 hodin. Bližší informace je nejlepší sledovat na www.boudamuseum.com, nebo se informovat na telefonu 777 647 114.
16.10.2008 11:21 Redakce
Aktualizováno. Děkuji
11.9.2008 18:24 Jarmil
Poslední prohlídka je v 15 hodin.To znamená být na Suchém před 14 hodinou a pak ostrým pochodem se přesunout k pevnosti.Na parkovišti od Vás vyberou 30,- Kč ale to ,že nestihnete prohlídku se dovíte až po absolování několika kilometrů lesní cesty.
pak se můžete akorát pokochat zbožím v kiosku a vydat se na zpáteční cestu.přesně tak jsem dopadl 13,8,2008 v 15,30 hod.
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO),