Hrady.cz
Železná rozhledna (15 m, 285 m n.m.) byla postavena r. 1930 na místě památné "Národní lípy", kterou vyvrátila r. 1925 vichřice. Stavbu zadala obec, konstrukci zhotovil stavební a konstrukční zámečník Josef Černý. Spodní část rozhledny byla dodatečně zesílena. R. 1992 prošla rozhledna rekonstrukcí.
Rozhledna v Libníkovicích
Rozhledna vysoká 15 metrů stojí na mírném návrší na severním okraji obce Libníkovice. Okolní stromy omezují výhled z rozhledny.
Václav Hájek, 19.9. 2010

historie

Rozhledna byla postavena roku 1930 na místě památné "Národní lípy", kterou vyvrátila roku 1925 vichřice. Věk lípy byl odhadován v té době na 350 let. Prostranství pod lípou bylo oblíbeným odpočinkovým místem, v rozložité koruně stromu bylo dokonce malé dřevěné pódium a pořádaly se zde koncerty. Stavbu rozhledny zadala obec, železnou konstrukci zhotovil stavební a konstrukční zámečník Josef Černý z Třebechovic. Celková výstavba byla z velké

Václav Hájek, E. Horáková podle http://www.libnikovice.cz; Naše rozhledny, Pavel Miškovský, nakl. Dokořán 2008, 19.9. 2010