Jednorázově velkolepě vybudovaný strojní pivovar na severozápadě Žatce postavil podnikatel Anton Dreher podle projektu místních stavitelů A. Dauta, J. Salomona a J. Petrovského. Fungoval do roku 1948, poté konzervárna, dnes skladiště a drobné firmy.
Bývalý pivovar od východu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Bývalý Dreherův pivovar stojí v Chomutovské ulici jihozápadně od výpravní budovy železniční stanice Žatec západ (staví zde rychlíky Most - Plzeň a osobní vlaky Most - Žatec západ). Od silnice I/27 je třeba odbočit na okružní křižovatce pod dodnes fungujícím žateckým pivovarem, přejet Ohři po ocelovém mostě (viz heslo), hned za ním vlevo a pak Chomutovskou ulicí. Parkovat lze hned u areálu, který je oficiálně nepřístupný.

Exportní pivovar Antona Drehera v Žatci
    Pivovarský velkopodnikatel Anton Dreher nechal roku 1898 postavit velký strojní pivovar u stanice plzeňsko-březenské dráhy (dnes Žatec západ). Velkolepou průmyslovou stavbu s novorenesančním tvaroslovím navrhli a postavili žatečtí stavitelé Alois Daut, Johann Salomon a Josef Petrovský. Komplex sestával ze dvou sladoven se dvěma hvozdy (na jihu), varny s vodárenskou věží, kotelnou a vysokým komínem (uprostřed) a ležáckými sklepy s lednicí a

technická památka
     Louny  (LN)