Zřícenina tvrze přestavěné na zámek v počátku 17. století. Založena rodinou Vchynských z Vchynic. Za majitelů Hildprantů zámek opuštěn, od roku 1754 sloužil hospodářským a zemědělským účelům.

Historie zámku Zhoř

Graficke pismenko První zmínka o tvrzi ve Zhoři pochází z počátku 17. století. Tehdy si tu majitel vesnice Zhoř, Adam Vchynský z Vchynic, nechal vystavět tvrz. Po roce 1620 mu byl ale majetek zabaven a o tři roky později jej koupil František de Couries. V roce 1672 získal tvrz i statky Emanuel Hildprant z Ottenhausenu. Právě ten nechal tvrz ve Zhoři přestavět na zámek. Bohužel, jméno architekta se nám nedochovalo. Po smrti Emanuela Hildpranta převzal panství jeho syn, jehož jméno taktéž neznáme. V roce 1754 současný majitel zámku, Karel Josef Hildprant, zakoupil Slabce a usídlil se na tamním zámku. Od té doby zůstala Zhoř víceméně opuštěná. Nejprve sloužila ...
Samuel Hubáček , leták Hrad Krakovec, 19.1. 2010

popis

Jedna z mála věcí, která se ze zámku zachovala, byla rytina z roku 1800 (viz. fotogalerie). Ukazuje Zhoř jako mohutnou vysokou stavbu s dlouhým parkem. Dnešní podoba zámku je velmi odlišná. Na ruině zámku je sice vidět její někdejší mohutnost a výška, ale dnes je téměř ze všech stran zastavěná hospodářskými budovami. Pouze na zdech zámku se dochovaly fragmenty fresek, bohužel jsou téměř zaniklé. Místo dnes slouží soukromým účelům a tudíž je

Samuel Hubáček , 19.1. 2010

tvrz přestavěná na zámek