Kostel vznikl po vysazení města Telče po pol. 14. stol. Poškozen za husitských a následných válek, přestavba 1443–58. Úpravy pro jesuity (po 1651) většinou zanikly při puristické obnově 1892. Součástí areálu chodba křížové cesty a vzdálené děkanství.
Kostel sv. Jakuba Většího
Pohled od západu ze zámeckého parku
Graficke pismenko Kostel sv. Jakuba Většího uzavírá hlavní telčské náměstí Zachariáše z Hradce na západní straně, jeho velká věž je dominantou města (bývá omylem považována za zámeckou). Kostel je přístupný v době bohoslužeb, v letní sezoně lze vystoupit na ochoz velké věže a sledovat život ve městě jako Jan Werich ve filmu Až přijde kocour, který se tu natáčel.

Kostel svatého Jakuba Většího v Telči
    Kostel se začal stavět jako farní pro nově vysazené město někdy po polovině 14. století. Pravděpodobně již tehdy vznikly obvodové zdi celé stavby a věž, přiložená k severnímu boku presbytáře. Kostel poškodila husitská vojska roku 1423 a jednotky Zdeňka z Valdštejna roku 1442. V letech 1443–58 proběhla rekonstrukce kostela, vycházející ve velké míře z již archaického tvarosloví 14. století. Dvojlodí i presbytář získaly dnešní klenby, z té doby

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 16.1. 2010
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Jihlava  (JI)