Dolní brána a městské opevnění

Turecká brána - Trenčín
V jádře got. věžovitá brána městského opevnění z 1. pol. 15. stol. V l. 1611–12 nadestavěna o ortogonální patra čímž získala současnou 5 patrovou výšku. V posledním patře se nachází vyhlídkový ochoz.
celkový pohled na Dolní bránu
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Graficke pismenko Dolní brána původního středověkého městského opevnění podhradního městečka hradu Trenčína.
Pětipatrová stavba s ortogonální nástavbou a pozdně gotickým průjezdem je zakončena ochozem, který slouží návštěvníkům jako vyhlídka na město a nedaleký hrad.
Nachází se na Sládkovičově ulici spojující Štůrovo a Mierové náměstí.

historie

V jádře gotická věžovitá stavba z první poloviny 15. století. Často nazývána také jako Turecká brána. V letech 1611–12 byla patrová středověká stavba na půdoryse obdélníka nadstavěna o tři další patra na ortogonálním půdoryse. Následoval ochoz a poslední ustoupené patro. V tom je dnes osazen ciferník městských hodin. Brána byla mnohokrát opravována. Jmenovitě možno připomenout léta 1663, 1764, 1886, 1934 a naposledy v roce 1961.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    brána, opevnění