Románský kostelík z 12. stol. v dnes již zaniklé osadě Pominovec, postaven zřejmě na starším základě. V 18. stol. byla kapacita kostelíka rozšířena dřevěnými tribunami, které zde byly do 1. pol. 19. stol. V r. 1884 a poté znovu r. 1936 byl kostelík opraven. V r. 1965 byl prohlášen kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 08/2015
Starobylý románský kostelík z 12. stol. se hřbitovem se nachází na Slovensku v okrese Ilava v Trenčínském kraji, asi 1 km vpravo od cesty ze Sedmerovce do Pruského. Vede k němu poměrně dobrá polní cesta přecházející koleje. Dvakrát ročně se zde konají bohoslužby.
29.8. 2015
popis

Menší obdelníková stavba zakončená půlkruhovou apsidou, což je výklenek s oltářem. V přední fasádě je vestavěna čtvercová věž vysoká 14,5 m, na níž se nacházejí sdružená románská okna. V kostelíku se nachází barokní oltář.

29.8. 2015

historie

Románský kostelík sv. Jana Křtitele byl postaven někdy ve 12. stol., pravděpodobně ještě na starším základě, v dnes již zaniklé osadě Pominovec. Jako jeden z mála románských kostelíků se dodnes zachoval v téměř nezměněné podobě, bez pozdějších přestaveb. Přispěla k tomu skutečnost, že osada Pominovec, ve které stál, zanikla již ve středověku zřejmě kvůli povodni. Podle pověsti se z Pominovce zachránily pouze čtyři rodiny, které založily novou obec Sedmerovec. V 18. stol. byla kapacita malého kostelíka rozšířena přistavěním dřevěných tribun na jižní a severní straně lodi. Kvůli tomu bylo zrušeno původní dřevěné schodiště na emporu při severní straně a nahrazeno novým na opačné straně. V jižní straně vzniklo malé okénko. V 1. pol. 19. stol. byly kvůli špatnému stavu dřevěné tribuny odstraněny. V roce 1884 byl již zchátralý kostelík opraven a znovu v roce 1936. V roce 1965 byl vyhlášen kulturní památkou. Roku 2000…  číst dále

Luděk Vláči - Zdroj: http://www.treking.cz , http://www.apsida.sk a informační tabule., 23.8. 2015

foto z informační cedule