Moje místa 0
Nepatrné pozůstatky tvrzí, které stávaly ve dvou částech zaniklé obce Korce. Písemně jedna z tvrzí zmíněna r. 1415, kdy ji Aleš z Korec prodává Matěji Jásovi ze Studeňan a Alšovi z Černěvsi. Dnes pouze málo zřetelná tvrziště u Žehuňského rybníka.
tvrziště od jihu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Ves Korce (která měla dvě části – Korce Velké a Malé) se poprvé připomíná v roce 1266 jako majetek Čeňka z Korců, v roce 1295 pak Beneše z Korců a v roce 1359 Jana z Korců. Tvrz byla v obou částech obce, v písemných pramenech je však uvedena pouze jednou, a to v roce 1415, kdy ji Aleš z Korec prodává Matěji Jásovi ze Studeňan a Alšovi z Černěvsi. Ze zápisu není jasné, o kterou ze dvou místních tvrzí se jednalo. V roce 1492 zatopila většinu obce voda Žehuňského rybníka. Další osudy ani jedné z tvrzí nejsou doloženy. Ves sama zanikla zřejmě za třicetileté války, v roce 1654 je uváděn jako dvůr ...
Milan Caha (zdroj: Šimek T. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. Praha, nakladatelství Svoboda, 1989), 16.10. 2009