Na výšině nad Dobřichovem stál původně předrománský kostel z 10. stol. Jeho zdi se dochovaly v sakristii dnešní gotické, barokně přestavěné stavby. Na jejích zdech osazeny pozdně gotické kamenické články z přestavby 1495 a náhrobky z poloviny 19. století.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Dobřichov leží jižně od Peček, odkud sem vede i silnice. Ke kostelu lze vyjet od křižovatky v jižní části obce (silnice odtud vede dál k Cerhenicím) strmou místní uličkou. Kostel je přístupný při bohoslužbách, pravidelně v sudých sobotách od 15.00.
Kolem kostela prochází zelená turistická značka z Peček (od nádraží, linka S1 PID a trať Pečky - Kouřim) do Kouřimi. Západně od kostela prochází archeologickým nalezištěm Pičhora.

Kostel Nejsvětější Trojice v Dobřichově
    Nejstarší částí kostela v Dobřichově je dnešní severní sakristie, původní předrománský kostel z 10. století. Ve 13. století byl postaven nový kostel, jehož presbytář se připojil k jižní stěně původního. Ve druhé čtvrtině 14. století byl celý kostel včetně sakristie zaklenut. Kolem roku 1495 došlo k pozdně gotické přestavbě, ze které pocházejí svorníky klenby lodi, druhotně zazděné do stěn lodi. Ve čtyřicátých letech 18. století totiž klenbu lodi

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1977, 2.9. 2009
    Josef Klecanský
    Litinový pomník jižně od kostela nechal roku 1832 postavit svému otci Františkovi Josef Klecanský, pozdější hejtman litoměřického kraje (1837–48), který se zasloužil o rozkvět Litoměřic. Přepis textu na pomníku: Swému dobrému otci Františkowi Klecanskému wděčný syn Jozef Klecanský cýs. král. guberniálnj sekretář 1832.