Replika venkovského velmožského sídla (curie) z obd. 12.–13. stol. Stavba dvorce a řemeslnické osady postupně vzniká. Autory projektu „Curia Vítkov“ jsou Ladislav Tomič, archeolog Mgr. Petr Hejnal a historik Mgr. Pavel Suchánek, PhD. Projekt realizuje občanské sdružení Curia Vítkov.
Brána a věž na Wothanburku
Držím Vám palce pane Wothan z Wothanburku, nechť vaše budování požehná Bůh. Jiří zvaný Vlk ze Strašnic a na Albrechticích
autor neuveden
Graficke pismenko I dnes se budují tvrze v duchu středověkého stavení, důkazem toho je nedaleko Liberce u hormího Vítkova replika opevněného velmožského dvorce a řemeslnické osady z přelomu 12. a 13. století.
28.5. 2002

historie

Projekt "Curia Vitkov" je pokusem o vybudování volné repliky venkovského velmožského sídla - kurie z 12. století. Nejedná se o rekonstrukci ve smyslu znovupostavení celého konkrétního sídlištního areálu, neboť pro to nemáme v Čechách a na Moravě dostatečné archeologické a historické podklady. Na vyvýšené poloze nad vsí Horní Vítkov vzniká "ideální" dvorec jako soubor objektů, typických pro tento typ raně středověkého sídla, časově vymezeného

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)