Moje místa 0
Pozdně barokní klášter řádu Milosrdných bratří, zbudován po roce 1747 podle projektu Františka Grima. V roce 1768 byl komplex nemocnice a konventu doplněn kostelem, vysvěceným na jaře 1777. Na výzdobě se podíleli Jan Cymbal a Josef Štern.
© Milan Caha 05/2009
Řád Milosrdných bratří založil sv. Jan z Boha roku 1537. V Brně se Milosrdní usadili díky hraběti Leopoldu z Dietrichšteina, který v roce 1747 řádu věnoval pozemky na stavbu konventu i kostela. V první fázi byly vybudovány křídla, ve kterých sídlil konvent a nemocnice, teprve později (v roce 1768) byla zahájena stavba kostela, který vyplnil prostor mezi bočními křídly a vytvořil uliční frontu do dnešní Vídeňské ulice. Autorem projektu je František Grim, syn slavného architekta brněnského Mořice Grima. Stavbu vedl brněnský stavitel Bartoloměj Zindtner a kostel byl slavnostně vysvěcen 3. května 1777. V objektu je dodnes funkční lékárna, zdobená nástropními malbami Jana Cymbala. Výzdobu chrámu vytvořil brněnský malíř Josef Štern. Celý komplex ...
Milan Caha (Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994), 16.5. 2009