Gotický kostel snad v původní poloze městečka Mýta na vyvýšenině nad rybníkem. Loď raně gotická, vyšší presbytář a sakristie ze 14. stol., věž z 18. stol. Dnes slouží jako hřbitovní pro Mýto i okolní obce.
Kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Kostel stojí na oblé vyvýšenině nad údolím Holoubkovského potoka napůl cesty mezi městečkem Mýto a obcí Kařízek. Po červené značce od nádraží v obou obcích přibližně po dvou kilometrech. Jižně pod kostelem velký Štěpánovský rybník s možností koupání.
Příjezd od dálnice D5 ze sjezdu Mýto přes městečko po staré silnici II/605 ke slepé odbočce k areálu kostela (viditelný už z dálnice).
Ivan Grisa , 18.1. 2009

popis

Gotický jednolodní kostel, presbytář orientovaný k východu je vyšší a mladší než raně gotická plochostropá loď. Presbytář zřejmě pochází ze 14. století, je zaklenut jedním polem křížové klenby a šestipaprskovým závěrem. Soudobá sakristie zaklenuta křížovou klenbou, připravené náběhy svědčí o záměru na sklenutí dvěma poli. Okna hrotitá, s pruty a kružbami. Západní věž ve spodní části snad gotická (křížová klenba podvěží), horní část a vnější

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 18.1. 2009