Kotýz

Tmaň
Kotýz byl osídlen od pravěku (nálezy břidlicových destiček s rytinami). Hradiště se stopami osídlení v pozdní době bronzové, době halštatské a v době hradištní. Z kterého období pochází fortifikace, nebylo dosud zjištěno.
hradiště od Tmáně
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Hradiště Kotýz (někdy označováno jako Tmáň) se nachází na západním výběžku krasového masivu Zlatý kůň, asi 1 km západně od Koněpruských jeskyní, či cca 1,5 km severně od obce Tmáň. Hradištěm prochází naučná stezka Koukolova hora – Kotýz (zároveň žlutá turistická značka). Lokalita je součástí Národní přírodní památky o rozloze 28,85 ha, vyhlášené roku 1986. Kromě hradiště samotného je na Kotýzu dvojice skalních mostů: Axamitova brána a Jelínkův most a také několik menších archeologicky významných jeskyní, například Kozí díry, Ve vratech nebo Děravá.
M.C., 8.8. 2008

historie

Kotýz byl osídlen již od pravěku. Ve zdejších jeskyních byly nalezeny doklady o osídlení z doby pozdního paeolitu, kultury řivnáčské a štítarské. V Děravé jeskyni byly nalezeny břidlicové destičky s rytinami zvířat. Na ploše hradiště se našly stopy po osídlení v pozdní době bronzové, době halštatské a v době hradištní. Z kterého období pochází fortifikace, není doposud bezpečně zjištěno. Jméno místa bývá odvozováno od jména keltské bohyně

Milan Caha (zdroj: M. Lutovský a kol. Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 8.8. 2008

popis

Dochované opevnění je velmi skromné. Jedná se val dlouhý 240 metrů, široký 5 metrů a vysoký cca 1,5 metru, přetínající planinu na nejzranitelnější – východní – straně. V místě předpokládaného vstupu je tento val zdvojen ve vzdálenosti asi 50 metrů vnitřním (snad mladším) valem o výšce až 2,3 metru, který se po cca 110 metrech napojuje v ostrém úhlu na val vnější. Vnější val je značně zarostlý, nejzřetelnější je v severní části. Vnitřní val je