Farní kostel sv. Petra a Pavla z konce 13. století, renesančně přestavěný 1575–1581 Floriánem Griesbeckem. Součástí kostela je hřbitovní kaple s hrobkou, kde se nacházejí mumie rodiny Greisbecků z Griesbachu.
Celkový pohled na kostel
Graficke pismenko Kralovice patřily od roku 1183 k plaskému cisterciáskému klášteru. V roce 1289 jsou povýšeny na městys, roku 1547 na město. V průběhu 16. století patřily Kralovice Griesbeckům z Griesbachu, těm je ale v roce 1623 Ferdinand II. odňal a vrátil do majetku kláštera.
Raně gotický kostel sv. Petra a Pavla (z konce 13. století) se připomíná jako farní v roce 1307. Florián Griesbeck z Briesbachu jej nechal v letech 1575–1581 renesančně přestavět. V roce 1868 byl zničený renesanční zděný štít nahrazen novým. Sgrafita pocházejí z opravy kostela v roce 1894.
Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 2.3. 2008

popis

Z původního raně gotického kostela se po renesanční přestavbě zachovalo zdivo presbytáře a dolní části věže, část zdiva lodi a fragment jižního portálu. Kostel je jednolodní s pětibokým presbytářem a hranolovou lodí. Na jižní straně lodi je čtvercová hrobní kaple Griesbecků – dnes kaple Nejsvětějšího Srdce Páně. Hrobka je pod kaplí. Západní tříosé průčelí je zakončeno štítem, uprostřed je portál. Hlavní i boční průčelí jsou cihlové a