Moje místa 0
Tvrz z konce 15. stol., potvrzená počátkem 16. stol a přestavěná koncem 16. stol. na panský dům či zámek. Od poloviny 17. stol. upraven na hostinec. I dnes je dům obsahující zdivo původního panského sídla využíván jako restaurace.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Bývalá tvrz, z počátku 16. stol. stávala asi uprostřed Tlumačova, vedle kostela sv. Martina, těsně vpravo při silnici I/55 vedoucí z Otrokovic do Hulína. Koncem 16. stol. byla snad přestavěna na panský dům, někdy uváděný jako renesanční zámek v podobě městského domu s věží, který je spojen se jménem purkrabího Rudolfa z Donína, který zde sídlil a roku 1610 i zemřel. Dnes je zdivo panského domu (zámku) zavzato do hostince, který nese jméno hostinec "U Rudolfa Purkrabího z Donína". Místní mu však říkají "Na schodcích" nebo zkráceně "Schodky". Při východním okraji Tlumačova při cestě na Kvasice je chráněné uzemí ...

historie

Obec je připomínána již roku 1141 a jako první světský vlastník je připomínán roku 1561 Zášit z Tlumačova. V roce 1495 získal Tlumačov Sobek Bilík z Kornic. Právě on nebo jeho syn Hynek Bilík zde postavili tvrz, která je však poprvé připomínána až roku 1527. Mohla však vzniknout již v 90. letech 15. stol. V pozdějších letech, kdy byla v držení Šternberků, kteří sídlili ve Kvasicích, tvrz pravděpodobně pustla. Jako zakladatel panského domu či

L.P. (Plaček M., Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádku a tvrzí, Libri, 2001, str. 641), 26.12. 2005