Svobodné Hamry, původně Hamr nad Kamenicí, vznikly v 15. st. V 16. st. postaven renesanční zámeček, později upravený v pseudobarokním stylu. V 19. st. se stal významným kulturním centrem a místem pobytu např. F. Palackého, F.L.Riegra, K.V. Raise. Vedle zámečku stojí barokní socha sv. J. Nepomuckého.
Roubená hospoda z r.1794
Z Veselého kopce pouhé 3 minuty autem.
V obci se nachází golfové hřiště.
Standa Brebera, 31.8. 2004

historie

Svobodné Hamry, původně nazývané Hamr nad Kamenicí, vznikly v 15. století kolem železného hamru. Po zániku hutě dále poháněla vodní kola mlýn, olejnu, plátenickou valchu a stoupu na tříslo. V 16. století byl postaven renesanční zámeček, později upravený v pseudobarokním stylu. V 19. století se stal významným kulturním centrem a místem pobytu Ing. J. Nevole, generála F.A. Zacha, F. Palackého, F.L. Riegra, K.V. Raise a řady dalších. Vedle zámečku

SLS Vysočina, 31.8. 2004