hrad Kolín

Lapis refugii
Z části dochovaný hrad, který vznikl v letech 1437-1438 na troskách vypáleného kláštera. V letech 1556-1591 za pánů ze Žerotína renesančně přestavěn. V 2. pol. 17 stol. část objektu proměněna v pivovar, který byl v provozu až do 20. stol.
vstupní brána předhradí
Graficke pismenko Ač hlavní historickou atraktivitu města Kolín pro většinu návštěvníků představuje kostel. sv. Bartoloměje, zapomínat na kolínský hrad by byla věčná škoda. Opevněný objekt husitského hejtmana a kněze Bedřicha ze Strážnice vyrostl patrně v místech zruinovaného kláštera po roce 1437; zabral tedy jihozápadní roh městské fortifikace (jež se dodnes fragmentálně dochovala). Umístěním i založením velice zajímavý objekt (jediný známý hrádek hustitských hejtmanů založený ve městě) na prostého kolemjdoucího příliš historie nedýchne. Desítky let průmyslového provozu udělaly své, chatrně vyhlížející a dokořán otevřené vybydlené budovy v okolí celkovému dojmu také nepřidají. ...

historie

Hrad Kolín byl založen králem Přemyslem Otakarem II. Poprvé se připomíná v r. 1261. Asi současně se vznikem města byl založen v jeho severozápadní části dominikánský klášter, o němž je první zmínka v r. 1295. Tento klášter, stojící těsně při městské hradbě, byl důležitou složkou fortifikace. Po dobytí Kolína husitským vojskem byl klášter 22. 4. 1421 vypálen. Po nutných opravách se klášterní budovy staly sídlem husitských hejtmanů: Havla

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, 21.12. 2003

Kolín  (KO)