Počátky mlýna poprvé uváděného roku 1378 pravděpodobně souvisí s předlokační osadou, která stávala na pravém břehu Otavy. V pol. 17. stol. zde byla zřízena papírna. Počátkem 19. stol. ho koupil Josef Rosenauer. Mlýn dnes slouží k bydlení a také jako malá expozice mlynářství a využití vodní energie.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Horažďovice jsou město v okrese Klatovy. Leží na silnici I/22 mezi Strakonicemi a Klatovy. Městem protéká řeka Otava. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Do města je dobré autobusové i vlakové spojení. Nedaleko města je zřícenina hradu Prácheň a o něco dále, proti proudu Otavy stojí hrad Rabí.
21.4. 2019

historie

Jeden z nejstarších (kdysi početných) horažďovických mlýnů na Otavě je patrně starší než samo město. Jeho počátky pravděpodobně souvisí s předlokační osadou, která stávala na pravém břehu řeky. Nejstarší písemná zmínka je z roku z roku 1378, kdy Bavor IV. ze Strakonic, majitel zdejšího panství, „prodal mlýn i s ostrovem a 5 vodními koly Janu Lydmanovi za 30 kop grošů míšeňských a roční plat 52 grošů“. V polovině 17. století byla v mlýně, kterému