Sousoší Rozloučení Krista s Pannou Marií pochází z roku 1722. Autorství nelze přesně určit. Sousoší v mírně podživotní velikosti. Osazeno na okraji mostu přes říčku. Vpravo stojí Panna Marie a vlevo Ježíš Kristus. Památkově chráněno od roku 1958.
Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií najdeme jihovýchodně pod zámkem v Jevíčské ulici, před kamenným mostem s Povodňovými tabulemi.

historie

Sousoší Rozloučení Krista s Pannou Marií pochází z roku 1722 a autorství se připisuje Jiřímu Františkovi Pacákovi, s jistotou však toto autorství nelze potvrdit. Možná že se jedná o příklad produkce regionální kamenosochařské dílny. Sousoší mělo být součástí křížové cesty, vedoucí z farního kostela na Křížový vrch.

popis

Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií je v mírně podživotní velikosti. Osazeno je na okraji mostu přes řeku Třebůvku, směrem do města. Na prohnutém soklu stojí vpravo postava Panny Marie a vlevo Ježíše Krista. Sokl je pokrytý na krajích vegetabilními závěsy a prostřední část zdobí akantová kartuše s oválným zrcadlem a nápisem. Marie má nakročenou levou nohu. V pravé ruce drží roušku a za levou dlaň ji drží Kristus. Kristus je obrácen spodní