Gotická tvrz, prvně doložená r. 1402 a od 17. stol. sloužící jako sýpka, stála v kyšickém poplužním dvoře až do r. 1989. Tehdy byla se všemi dalšími objekty dvora zbořena a na jejím místě vznikl nový účelový, výrobní a obchodní areál soukromé společnosti.
Kyšice - areál bývalé tvrze
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Obec Kyšice, dnes asi se 600 obyvateli, leží 2 km západně od města Unhošť. Byla založena při tvrzi, která zde stála již v polovině 13. století. První písemná zmínka o zemanské vsi Kyšice pochází z roku 1316 souvislosti s Divišem z Kyšic. Koncem 14. století byli vlastníky páni ze sousedního Braškova. Po třicetileté válce se Kyšice staly součástí tachlovického panství, kterou zůstaly do konce feudalismu.
Obcí prochází severojižním směrem silnice II/118 spojující Kladno s Berounem. Při této silnici na jižním okraji zástavby se rozkládá rybník Parkán a nad jeho severním břehem býval areál někdejší tvrze.
10.5. 2017

historie

Místo, kde stávala původní stará tvrz z počátku 14. stol. se zatím nepodařilo s jistotou lokalizovat, snad to bylo na výběžku do rybníka zvaného Parkán v jižní části obce. Nedaleko odtud nad severním břehem byl později založen poplužní dvůr a gotická tvrz, písemně poprvé doložená r. 1402. Jako panské sídlo (postupně např. vladyků z Kyšic, Grynvalda z Braškova, pánů z Kladna, Lévů z Brozánek nebo Žďárských ze Žďáru) sloužila tvrz do počátku 17.

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III, Svoboda 1984 a informace OÚ Kyšice), 10.5. 2017

zaniklý
     Kladno  (KL)