Zámek vzniklý v rámci tzv. manského dvora po rozdělení dědičné a lenní části valašskomeziříčského panství v r. 1808. V 50.l. 19. stol. upraven do podoby před posledními účelovými úpravami v 70.l. 20. stol. V l. 1927-29 získán do vlastnictví města a upraven na dětský domov, který je zde dodnes.
celkový pohled na zámeček z ulice od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2014
Graficke pismenko Opomíjený a stranou zájmů turistů stojí nedaleko východního okraje historického censtra Valašského Meziříčí bývalý zámeček, také zvaný manský. Nachází se na ulici Žerotínově s č.p. 22. Byl zřízen v rámci střediska lenní (manské) části valašskomeziříčského panství - tzv. Manského dvora.
Zámek je patrová budova takřka na čtvercovém půdoryse s valbovou střechou. V důsledku účelových modernizací byl zámeček zbaven všech dekorativních prvků na fasádách. Vyměněna byla i původní kaslíková okna. V podkroví bylo vybudováno obytné patro, které se vně projevuje mnoha vikýři ve střeše. V objektu dnes sídlí dětský domov a není běžně přístupný.

historie

Na území současného dvojměstí Valašské Meziříčí a Krásno nad Bečvou se vedle sebe v bezprostřední blízkosti stýkaly hranice dvou typů panství - alodního, čili dědičného, a lenního v majetku olomouckého biskupství (později arcibiskupství). Původním střediskem oné lenní, neboli manské části, i alodní části bývala nejprve tvrz v nedalekých Arnoltovicích. Později, bylo centrum přeneseno do nově vystavěného renesančního zámku v samotném Valašském

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 25.9. 2016

Zlínský kraj