Zittův mlýn

Nadmnichovický mlýn, Horní mlýn
Dnešní Zittův mlýn se nachází na Struhařovském potoce a patří k nejstarším mnichovickým budovám. Je doložen již r. 1600 a protože nikdy nevyhořel, dochoval se v pův. podobě. Od r. 1873 v majetku rodiny Zittovy, v provozu do konce r. 1942. Nyní obytný objekt upravován na budoucí muzejní expozici.
Zittův mlýn
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Ves Mnichovice byla založena r. 1134 benediktinskými mnichy sázavského kláštera a odtud pochází její jméno. Od r. 1420 měla status trhového městečka, pozdějšího městyse a r. 2000 se stala městem. Městu zdálky dominuje barokní stavba kostela Narození Panny Marie z poloviny 18. století.
Mnichovice jsou dopravně výborně dostupné. Leží v těsné blízkosti dálnice D1, z níž je třeba sjíždět na exitu Říčany. Prochází jimi také silnice II/508 ze Struhařova do Mirošovic.
Mnichovice mají železniční zastávku na frekventované trati 221 Praha-Benešov s častým spojením. Od zastávky vede k Zittovu mlýnu k severu žlutá značka doprovázená naučnou stezkou Krásné vyhlídky.
23.5. 2016

historie

Zittův mlýn, dříve zvaný též Nadmnichovický nebo Horní, se nachází na Struhařovském potoce a patří k nejstarším mnichovickým budovám. Z historických písemností se dozvídáme, že zde stál již v roce 1600. Mlýn původně patřil ke Komornímu Hrádku a proto nebyl veden v obecních gruntovních knihách. Teprve v r. 1656 přešel do soukromých rukou, když ho od hraběte Jana z Valdštejna koupil Václav Bína. Po jeho smrti připadl mlýn jeho synu Matějovi a ten

Jiří Špaček (s využitím informačních tabulí naučné stezky), 23.5. 2016